Katherine Arden

(1987.)

Rodom iz Austina u Teksasu, Katherine Arden treći je razred srednje škole provela u Rennesu u Francuskoj. Nakon što je primljena na Middlebury College, odgodila je upis na godinu dana kako bi neko vrijeme živjela i učila u Moskvi. Na Middleburyju je studirala francusku i rusku književnost. Nakon bakalaureata, preselila se u Maui na Havajima, gdje je radila svakojake poslove, uključujući vođenje obilazaka na konjima i prodavanje na štandovima. Nakon godinu dana na otoku, provela je jednu školsku godinu kao učiteljica engleskog u srednjoj školi u Briançonu u Francuskoj, nakon čega se vratila na Maui očekujući živjeti kao i prije.

A zatim je dobila ponudu za objavljivanje romana koji je cijelo to vrijeme pisala. Najveća svjetska knjižara Amazon proglasila je Medvjeda i Slavuja najboljim djelom u objedinjenim žanrovima fantastike i znanstvene fantastike 2017. godine. Ta knjiga, s nastavcima Djevojka u tornju i Zima za vješticu, tvori trilogiju Zimska noć, nominiranu za nagradu Hugo u kategoriji najboljeg serijala 2020. godine.

Arden 2018. započinje i četverodijelni serijal knjiga strave za mlade smješten u američku saveznu državu Vermont, gdje se u međuvremenu nastanila. Namijenjene čitateljima iz viših razreda osnovne škole, knjige iz Kobnog kvarteta smještene su u četiri godišnja doba – Tijesni prostori u jesen, Mrtvi glasovi u zimu, Tamni valovi u proljeće, te Prazni osmijesi u ljeto – a taj su raspored pratila hrvatska prijevodna izdanja.

Naposljetku, Katherine Arden je 2019. i 2024. gostovala u Hrvatskoj, te obišla Osijek, Zagreb, Split, Rijeku i Zadar, dok se Mitopeji izričito zahvalila u knjigama Zima za vješticu, Mrtvi glasovi i Pandemonij.

Evo pregleda njenih proznih djela.

2017. The Bear and the Nightingale (trilogija Winternight)
2018. Medvjed i Slavuj (trilogija Zimska noć) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2017. The Girl in the Tower (trilogija Winternight)
2018. Djevojka u tornju (trilogija Zimska noć) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2018. Small Spaces
2021. Tijesni prostori (Kobni kvartet) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2019. The Winter of the Witch (trilogija Winternight)
2019. Zima za vješticu (trilogija Zimska noć) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2019. Dead Voices
2022. Mrtvi glasovi (Kobni kvartet) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2021. Dark Waters
2022. Tamni valovi (Kobni kvartet) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2022. Empty Smiles
2022. Prazni osmijesi (Kobni kvartet) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2024. The Warm Hands of Ghosts
2024. Pandemonij (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)