Katherine Arden: Pet odgovora

 

Katherine Arden odgovorila je na pet pitanja koja ste joj postavili – ali upravo je pritisnuta rokom za konačno oblikovanje teksta završnog nastavka Kobnog kvarteta, pa se ispričava na šturosti i tekstualnom obliku odgovora. Mi smo upravo dali drugi nastavak u tisak, a četvrti vam donosimo uz svjetsku premijeru.

Kako izbjegavate spisateljsku blokadu?

Pa, moja nova knjiga za odrasle prošla je kroz šest velikih revizija u tri godine, tako da je, valjda – ne izbjegavam? Ipak, mislim da je važno pisati prema rasporedu i ne čekati nalet nadahnuća. Nadahnuće često dođe nakon što se počne raditi. Također, ne opterećujte se očekivanjima i dobro se zabavite.

Kako doživljavate svoje starije naslove, gledane s distance?

Gajim puno privrženosti i nostalgije prema njima, a naravno da mi je krasno gledati kako ih otkrivaju novi čitatelji.

Hoćete li napisati još neku knjigu za odrasle, ili serijal, s temeljima u nekoj drugoj mitologiji?

Moja nova knjiga za odrasle (maloprije spomenuta) smještena je u Belgiju za vrijeme Prvoga svjetskog rata i temelji se na jednoj legendi iz rovova, a nadahnuli su je Milton, Dante, biblijsko Otkrivenje i grčki mitovi.

Što vas je nadahnulo na pisanje Kobnog kvarteta?

Vožnja autobusom kroz maglu jednoga dana u listopadu; pomislila sam što bi bilo kad bi se bus pokvario i krenula odatle.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Zimi volim skijati i igrati se vani na snijegu; ljeti skrbim za svoj divovski povrtnjak s cvjetnjakom. Također jako puno čitam.