Neil Gaiman MONARH UDOLINE

11,00  (82,88 kn) 27,00  (203,43 kn)

Ilustrirao Daniel Egnéus

Luksuzno ograničeno izdanje u 500 primjeraka – svaka knjiga ima svoj individualni broj, a jamči ga plastificirana naljepnica na vakumiranom ovitku.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: N/A Kategorija:
 

Opis

Neil Gaiman nastavlja pratiti Shadowa Moona u godinama nakon radnje Američkih bogova.

U noveli Monarh udoline Shadow se nakon mjeseci provedenih u putovanju Europom zatječe u Škotskoj, gdje prihvaća ponudu kratke i brze zarade. Radio je već, napokon, kao izbacivač i tjelohranitelj, za jednog starog boga.

Ali posao u velikoj ladanjskoj kući, smještenoj u zabitoj udolini, dovest će Shadowa u doticaj sa silama i sukobima što vuku podrijetlo iz najdublje europske starine.

Tehnički podaci o knjizi:

 • dimenzije: 160 x 219 x 18 mm / 164 x 228 x 24 mm
 • težina: 450 g / 575 g
 • broj stranica: 124
 • papir: Munken Polar 140 g/m2, FSC certificiran
 • karton korica: FSC certificiran
 • ovitak: bijela eko-koža
 • tisak korica: četverobojni
 • tisak knjižnog bloka: offset
 • uvez: hladno lijepljeni oktavo arci, rasklopivi
 • pokazna vrpca: satenska svila
 • svi tekstualni elementi, piščev potpis i logotip Mitopeje: crni i ljubičasti foliotisak

Mali čovjek otpije piće i reče: “Dakle, Amerikanac ste. Presek­sualan, preplaćen i preko bare. Eh? Radite na platformama?”

“Pardon?”

“Naftaš ste? S onih velikih metalnih bušotina. Ovamo nam znaju navratiti naftaši, s vremena na vrijeme.”

“Ne. Nisam s platformi.”

Mali čovjek iz džepa izvadi lulu, i sitan perorez, i počne joj ukla­ njati skoreni duhan iz glave. Zatim ga kuckanjem istrese u pepeljaru. “Ima nafte u Teksasu, znate”, reče mu, nakon nekog vremena, kao da povjerava veliku tajnu. “To je u Americi.”

“Da”, reče Shadow. Dođe mu da kaže nešto o tome kako Teksa­šani smatraju da je Teksas zapravo u Teksasu, ali nasluti da bi morao početi objašnjavati što time hoće reći, pa ne reče ništa.

Shadow je izbivao iz Amerike već gotovo pune dvije godine. Izbivao je kad su se tornjevi srušili. Katkad je znao uvjeravati sebe da mu nije stalo hoće li se ikada vratiti, a katkad mu tek malo nije trebalo da u to i povjeruje. Došao je do škotskog kopna prekjučer, pristavši u Thursu trajektom s Orkneyja, te autobusom doputovao u mjesto gdje je sad odsjeo.

Bila je to noć opasnih snova.

U prvom se snu Shadow opet nalazio u Americi, i stajao je pod uličnom svjetiljkom. Popeo se uz nekoliko stuba, prošao kroz staklena vrata, i ušao u restoran, jedan od onih koji su nekoć bili vagon­-restoran. Čuo je kako neki starac pjeva dubokim, hrapavim glasom, na napjev pjesme Od drage me dijeli ocean:

Moj dida prodaje kurtone,
No buši im vrhove on,
Na pobačaj idu kod none,
Sad počuj te zarade zvon.

Shadow prođe kroz vagon-­restoran. Za stolom u dnu vagona sjedio je prosijed čovjek, s bocom piva u ruci, i pjevao: “Zvon, zvon, sad počuj te zarade zvon.” Kad opazi Shadowa, lice mu se racijepi u majmunski cerek, i pokaže mu bocom. “Sjedni, sjedni”, reče.

Shadow sjedne prekoputa čovjeka kojeg je nekoć poznavao pod imenom Wednesday.

Knjige u knjižnici bile su zaštićene od miševa i prašine i ljudi zaključanim staklenim vratima i žičanom mrežicom. Na zidu je visjela slika jelena, pa joj Shadow priđe da je razgleda. Jelen je bio uznosit, i nadmoćan; dolinu iza njega ispunjavala je izmaglica.

Monarh udoline”, reče g. Alice, dok je ulazio polako, uz poštapanje. “Najčešće reproducirana slika iz viktorijanskog doba. Ovo nije originalna, ali izradio ju je Landseer potkraj 1850-­ih godina kao kopiju vlastite slike. Obožavam je, iako sam uvjeren da ne bih trebao. Landseer je izradio lavove na Trafalgar Squareu. Isti svat.”

Priđe panoramskom prozoru, a Shadow ode s njim. Pod njima je, na dvorištu, posluga razmještala stolice i stolove. Uz jezerce na sredini dvorišta drugi su ljudi, uzvanici, koliko je vidio Shadow, podizali kresove od trupaca i drva.

Dodatne informacije

Želite li svoju knjigu u kutiji, bez kutije ili samu kutiju?

sama kutija, knjiga bez kutije, knjiga s kutijom