Tri knjige koje će otjerati proljetni umor!

Kazuo Ishiguro, Klara i sunce

Dani su duži i toplom proljetnom Suncu teško je odoljeti, barem u ovom razdoblju kad još ne prži lice. Fascinacija Suncem Klari dolazi prirodno, koliko se o prirodnom uopće može govoriti u kontekstu umjetne inteligencije. Ipak, Klara je vrsna promatračica, nema joj ravne, znatiželjna i na svoj način mudra, i podsjeća nas da ne zaboravimo promatrati, gledati i upijati svijet oko sebe. Jedino nas tako toplina proljeća može pratiti i u ostatku godine.

Neil Gaiman i Chris Riddell, Ubodena i uspavana

Svako godišnje doba nosi svoje bajke, a proljetos vam preporučamo knjigu koja, poput kolaža proljetnih visibaba i zaostalih nakupina snijega, spaja dvije omiljene bajke u jednu; Snjeguljica pronalazi Trnoružicu i bajke više nikad neće biti iste. Proljeće izvrće i mijenja, a to maestralno rade i Neil Gaiman i Chris Riddell, podjećajući nas da godišnjim dobima ništa nije sveto osim možda konstantne mijene. Nema razloga zašto takve mijene ne bi zrcalile i knjige!

Katherine Arden, Zima za vješticu

U “Medvjedu i Slavuju“, prvom nastavku drage nam trilogije “Zimska noć“, spoznali smo zimu – okrutnu i ledenu; mračnu i duboku. Morozko nam se svima uvukao pod kožu, a Medvjed nam je sledio žile dok su se pahuljice snijega gotovo mogle otpuhati sa stranica knjige. No, treći i završni nastavak, “Zima za vješticu”, sasvim je drugi par zimskih, vunenih rukava. Sigurnost zime napušta nas i na pozornicu dolazi silovito proljeće. Ono drevno, koja otapa i mijenja; koje je gnjevno baš poput vatrene Žar-ptice. Ova nas knjiga podsjeća da svako doba nosi svoju snagu i nijedno ne mari za docilnost, pa tako ni proljeće.

S ovom mišlju vas i ostavljamo: budite silni, neposlušni, spremni za promjenu baš kao i sve naše spomenute junakinje, a osobito vještica Vasja.