Što je djetinjstvo bez priča: zašto je važno čitati djeci?

Argentinski književnik Alberto Manguel je napisao: “Čitamo da bismo razumjeli ili počeli razumijevati. Ne možemo bez čitanja. Čitanje, gotovo kao i disanje, naša je bitna funkcija.”

S obzirom na to da je rano djetinjstvo najintenzivnije vrijeme ljudskog psihofizičkog razvoja, sasvim je jasno da je to vrijeme idealno za uvođenje djeteta u svijet knjiga. Naravno, u to vrijeme djeca još uvijek ne umiju čitati i pisati, ali to ne sprečava roditelje da djeci čitaju slikovnice i dječje knjige.

Istražili smo zašto je upravo ova aktivnost toliko korisna za najmlađe umove.


Razvoj govora i vokabulara

Dokazano je kako je mozak djeteta koje je izloženo raznim poticajima razvijeniji od mozga djeteta koje to nije, a kroz knjige i slikovnice dijete se izlaže riječima, kompleksnijim rečeničnim konstrukcijama i idejama. Maleni se istovremeno uče pravilno i jasno izražavati, a budući da je riječ o čitanju na glas, djeca su izložena i pravilnom izgovoru šireg fundusa riječi.

Kognitivni razvoj

Čitanje dokazano utječe na djetetovo logičko razumijevanje, pamćenje i sposobnost povezivanja.

Emotivni razvoj

Razvoj emotivne inteligencije važan je od najmanje dobi, a čitanje je izvrstan način kako bi se djeci podiglo samopouzdanje i upoznalo ih s različitim emocijama koje onda mogu jasnije verbalizirati, čime se lakše potiču razgovori o suočavanju s negativnim stanjima kao što su nelagoda, tjeskoba ili strah.

Društvena osjetljivost i komunikacija

Društvene teme, bile one u obitelji ili široj zajednici, najjasnije se ilustriraju kroz priče, a čitanje djeci je tu korisno kako bi se malenima pokazala važnost društvene osjetljivosti i potaknuo razvoj empatije. Ovo je dobar način podučavanja djece boljem razumijevanju međusobnih odnosa, pravila ponašanja i moralnih vrijednosti. Također, djecu se uči kako pristupiti zrelijem rješavanju sukoba.

Fizički razvoj

Baratanje osjetljivim knjigama u mlađoj dobi može imati utjecaj na razvoj fine motorike, kao i na poštovanje prema predmetima od posebne vrijednosti i osjetljivosti.

Upoznavanje sa svijetom

Čitanje djeci pomaže da bolje promatraju i detaljnije opažaju stvari koje ih okružuju, ali i vrlo lako uvodi u teže teme. Ono djecu izlaže informacijama o okolini kao i o određenim društvenim problematikama o kojima je važno stvoriti svijest već od najranije dobi.

Razvoj mašte

Mašta je važna za svaku osobu, a najviše se razvija u djetinjstvu. Čitanje će pomoći djeci da svoju moć imaginacije i vizualizacije rasplamsaju u svim smjerovima.

Odlična priprema za školu

Djeca kojoj se od najranije dobi redovito čita lakše se nose s izazovima koje donosi školovanje, osobito čitanjem i pisanjem. Također, čini se da su djeca izložena čitanju spremnija za nastavak školovanja od ostatka vršnjaka.

Bolji odnos s roditeljima

Tijekom zajedničkog čitanja roditelji i dijete bolje se upoznaju te produbljuju odnos. Stvara se okružje topline, ljubavi i najvažnije – povjerenja. Iako na kraju napornog dana obitelji često nemaju za mnoge zajedničke aktivnosti, prekrasna je činjenica da čitanje ne oduzima previše vremena. Čitanje kratke slikovnice ne traje dugo, a korist koju dijete i cijela obitelj izvlače iz toga nemjerljiva je i traje čitavog života.


U Mitopeji ovo itekako imamo na umu prilikom izbora naslova. U našem katalogu možete pronaći bogat izbor raznolikih slikovnica i dječjih knjiga, za sve uzraste. Za malo veće tu su Kuća na kokošjim nogama Sophie Anderson te Tijesni prostori i Mrtvi glasovi Katherine Arden. Njima će se rado pridružiti pomalo subverzivni Odd i mrazni divovi i Ubodena i uspavana Neila Gaimana i Chrisa Riddella, a ovih dana će vaše (a i naše) najmlađe posebno razveseliti nova slikovnica za najmlađe koja ponosno staje uz bok Piratskom varivu istih autora; Srećom, mlijeko… pravi je knjiški bombon kojeg je itekako gušt pročitati znatiželjnoj dječjoj publici.

Srećom, mlijeko… možete naručiti u prednarudžbi, zasebno ili u pomno pripremljenim paketima, a za sve smo vam kombinacije omogućili i popuste.