Magične veze životinja i ljudi!

Unsplash

Životinje su velik dio naših života, pa ne čudi da igraju velike uloge u našim pričama. Prekrasna priča o povezanosti životinje i čovjeka je ona Vasje i Soloveja, a ni ona Bada i January nije ništa manje lijepa.

Solovej i Vasja

Čudesna je veza između čovjeka i njegovog konja, a rijetko kad je opisano tako slojevito kao što je ona veza između magičnog konja Soloveja i nimalo manje magične junakinje Vasilise Petrovne. Čini se da nije čovjek taj koji bira konja, nego životinja bira čovjeka, a ovaj duo jedan je od centralnih odnosa bajkovite trilogije Zimska noć, autorice Katherine Arden. Teško je dokučiti što to konji vide kad se zagledaju u ljudske oči, ali nije toliko teško pojmiti da uz društvo ovih plemenitih životinja i sami postajemo plemenitiji.

Bad i January

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, a za January, junakinju romana January i deset tisuća vrata, on je nemjerljivo više. Partner, utjeha, suputnik, zaštitnik, Bad je sve to. Vjernost psa ne da se opisati ovim malim, manjkavim tekstom, ali dok postoji čovjek, postojati će i sjena psa koji ga u stopu prati. Zaslužujemo li takvu odanost? Teško je odgovoriti na to pitanje, ali ono što možemo je noćas malo nježnije zagrliti naše ljubimce (pseće ili manje pseće), poljubiti ih u mirisnu glavu i zahvaliti što su baš nas odabrali za svoje ljude.

I za sâm kraj Mitopejinog adventa, dvadeset treće pitanje:
Tko je Slavuj u knjizi “Medvjed i Slavuj”?