Bajke i zimska čarolija

Vrijeme zime i Božića inspiracija su za priče već stotinama godina, a danas bismo vam predstavili neke iz različitih svjetskih tradicija za koje možda niste čuli.

Niki i zimska rukavica

U jednoj ukrajinskoj narodnoj priči dječak Niki zamoli baku da mu isplete bijele vunene rukavice. Isprva, baka odbije. Bijele rukavice lako se izgube na snijegu, jer ih je teško pronaći. No dječak ostane uporan i baka naposljetku pristanr. Naravno, dječak ubrzo izgubi jednu rukavicu: ispustio ju je na snijegu i nije ju više mogao pronaći. Ali rukavicu pronađu razne šumske životinje koje je namjeravaju iskoristiti na njima najkorisniji način – kao topli dom usred hladne zime.

Juanita i božićna zvijezda

Božićna zvijezda omiljena je biljka kojom krasimo naše domove u doba blagdana. S obzirom na porijeklo ove biljke, ne čudi da je jedna od najomiljenijih božićnih priča u Meksiku ona o djevojčici Juaniti. U Juanitinom selu postoji običaj darivanja malenog Isusa kojekakvim vrijednim darovima. Juanita bi silno htjela sudjelovati u tom običaju, ali zbog siromaštva nije u mogućnosti pridonijeti velikim poklonima, stoga pred Isusa donese korov koji je našla uz cestu. Iako je suseljani počnu ismijavali zbog jednostavnosti dara, korov njima naočigled stane mijenjati boju iz zelene u prekrasnu crvenu. Ova predivna bajka podučava nas da darovi ne moraju biti skupi i luksuzni da bi bili vrijedni onog koji se daruje.

Finist, Ivan ili Žar-ptica?

Treća priča nek bude iznenađenje, iako iznenađenje ne veliko za sve one koji su pročitali našu knjigu Medvjed i Slavuj autorice Katherine Arden. Kad baka Dunja posjedne obitelj pred vatru i započne skasku, djeca krenu bjesomučno birati koju će zimsku priču: onu o Finistu, jasnom sokolu? Onu o Ivanu i sivom vuku? Ili pak onu koja završava svaku zimu – onu omiljenu o Žar-ptici? Mi biramo posljednju.

Stoga imamo pitanje, i pitanje sedmo:
Tko je u trilogiji Zimska noć zarobio Žar-pticu?