Svaki dan je dan žena – SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava

women empowermentUvijek sam pri traženju posla gravitirala tvrtkama koje svojim radom ili politikom zapošljavanja pokazuju težnju prema jednakosti, to jest u svom djelovanju imaju aspekt feminizma. Tako me kod Mitopeje privuklo izdavanje knjiga napisanih od strane fantastičnih spisateljica koje pišu inspirativne ženske likove. Atmosfera na radnom mjestu gdje rade genijalne žene pod vodstvom Vladimira Cvetkovića Severa dovela me do toga da na Dan žena nemamo akcije i da podsjetimo sve na važnost ravnopravnosti spolova i borbe za ženska prava i nakon dana žena. Tako vam donosimo tekst gdje ćemo vam ukratko predstaviti nevjerojatnu udrugu SOS Rijeka i njihovo djelovanje.

Nasilje nad ženama je tema koja se kroz medije povlači kada je već prekasno i performativno se skupljaju lajkovi i klikovi, a prava podrška i promjena je rijetka i spora. Zato su organizacije kao ova spas i svijetla točka u društvu koje zatvara oči kada ih se suoči s problematikom kao što je ova.

¨SOS Rijeka je feministička organizacija koja pruža podršku svim (punoljetnim) žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja kroz psihosocijalnu, pravnu i druge oblike pomoći. Zalažemo se za društvo nenasilja u kojem se ljudska prava štite, poštuju i žive. U sklopu udruge djeluje Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja u kojem je moguće dobiti besplatnu i povjerljivu pravnu i psihološku pomoć i podršku od strane stručnjakinja zaposlenih u udruzi. Osim direktnog rada sa žrtvama, udruga je usmjerena i na preventivno-edukativni program u sklopu kojeg radimo s mladima, osobama koje rade s mladima te drugim relevantnim dionicima u području suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja.˝

 Više informacija o organizaciji možete pronaći ovdje i na društvenim mrežama.

SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava ima knjižnicu koju koriste korisnice i volonterke centra pa smo centru donirali neke od naših naslova kako bi imali bogatiju ponudu štiva.

Posjetite stranice centra, poslušajte zanimljive razgovore, pročitajte njihov edukativan sadržaj i podržite ih u svemu dobrome što čine jer dan žena je svaki dan.

Autorica: Sara Klanjčić