Što kupiti na Interliberu: Šest preporuka iz Mitopeje

Neil Gaiman, Piratsko varivo

Ilustrirao Chris Riddell

Pod piratskim Mjesecom, započinje avantura! Najnovije djelo Neila Gaimana upravo je uplovilo na virtualni Mitopejin interliberski štand. Slasno i ljupko, ispunjeno je prepoznatljivim ilustracijama Chrisa Riddella i knjiška je čarolija za baš sve generacije gusara, kao i knjigoljubaca.

Potrudili smo se ovaj naslov pripremiti premijerno za Interliber, i nema bolje kulinarske, ovaj… knjiške preporuke od ove!

Katherine Arden, trilogija Zimska noć

Za gotovo svaku domaću čitateljsku dušu, jesen je povezana s Interliberom. No baš poput Morozka, zima već polako kuca na vrata. Zimska noć mlade spisateljice Katherine Arden serijal je idealan za hladnjikave dane koji nam neminovno dolaze; one provedene pod dekicom, uz vruću šalicu kave ili čaja, i uz knjigu. 

Katherine je svoju raskošnu trilogiju smjestila u srednjovjekovnu divljinu Rusije. Kroz zimsku atmosferu i obrise slavenske mitologije ispričala je priču o Vasilisi – odvažnoj junakinji koja smatra da biti suprugom ili redovnicom nisu jedina dva životna izbora koja ima.

Iako su luksuzna izdanja Zimske noći odavno rasprodana, za vas smo pripremili nimalo manje luksuznu kutiju koja paketić ovaj bajkovitih mekoukoričenih knjiga pretvara u još bajkovitiji poklon, pa makar ga poklonili i sami sebi.

Katherine Arden, Tijesni prostori

Što biste učinili da naiđete na ženu koja se upravo sprema baciti knjigu u rijeku? Mislimo da znamo odgovor na to pitanje. Što je učinila jedanaestogodišnja Ollie kad se našla pred jednakim izborom?

Odgovor na to pitanje možete pronaći u najnovijem naslovu naše male izdavačke kuće. Ponovno se vraćamo Katherine Srden, koja nam je sada pripremila serijal za mlade koji započinje tajanstvenim, zaigranim Tijesnim prostorima. I dok nam njezin serijal Zimska noć svojim mrazom hladi stopala, serijal Kobni kvartet grije nam srca svim jesenjim bojama, baš kao što i priliči interliberskoj atmosferi.

T. H. White, Kralj bivši i kralj budući

Lista preporuka poput ove bila bi nepotpuna bez knjige kao što je – Kralj bivši i kralj budući. Naime, ovih pet (a ne samo jedna!) knjiga, cjelokupna su legenda o kralju Arthuru i klasik su književnosti kojeg treba svaka knjiška polica posvećena mitovima i legendama. 

Kralj bivši i kralj budući autora T. H. Whitea knjiga je perjanica Mitopejine misije koja je, između ostalog, i da nas upoznaje s klasicima književnosti koji do sad nisu bili predstavljeni domaćoj publici; ovo je jedan od onih naslova za koji se strpljivo čeka u interliberskim redovima.

Kazuo Ishiguro, Blijed pogled na bregove

Nakon vedrog ljeta, jesenska magla donosi i sporije ritmove i mračnije tonove. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Kazuo Ishiguro, zna kako te boje iskoristiti kao bi oslikao moćne priče i nezaboravne likove: suočavanje s prošlosti; sjećanja na vruće dane u polurazrušenom Nagasakiju; polet i promjene u poslijeratno doba te intimna obiteljska priča s tužnim ljudskim sudbinama koje nas i dan danas, i na drugom kraju svijeta, jednako dodiruju… 

Na drugom kraju jednog zanimljivog ljeta, Mitopeja vam s ponosom preporučuje Blijed pogled na bregove, roman prvijenac našeg kućnog nobelovca.

Alix E. Harrow, January i deset tisuća vrata

Ponovno nas jedna knjiga otvara vrata u drugu knjigu i u druge svjetove, možda baš deset tisuća njih. Do mlade January zagonetnim putem dospije neobična knjiga; knjiga o tajnim vratima, o ljubavi, pustolovini i opasnosti. No što ako priča skrivena među stranicama nije tek puka izmišljotina već skriva i istinu o djevojčinom zagonetnom porijeklu i neobičnim sposobnostima?

Mitopeja s ponosom preporučuje ovaj čarobni fantastični roman mlade autorice Alix E. Harrow pred kojom tek predstoje njezina najbolje napisana djela.