Proljetne izmaglice i zaboravljena ljeta

U izmaglicom zavijenom, povijesti neznanom razdoblju stare Britanije, dvoje vremešnih supružnika svaki dan provode u zaboravu. U njihovoj malenoj zajednici zaborav prati svakoga, dotle da se sukobi i teški događaji poput gubitka djeteta zaboravljaju između udisaja i izdisaja.

Izmaglica koja se cijelo vrijeme vuče po selu i okolici djeluje poput zavjese koja odvaja ljude od sjećanja, povijesti i spokoja.

Barem tako razdoblje nakon kraja vladavine mitskog kralja Arthura pripovijeda Sir Kazuo Ishiguro u svojoj knjizi Pokopani div, fantastičkom romanu koji je bio izravan povod za dodjelu Nobelove nagrade za cjelokupan opus.

Axl i Beatrice, protagonisti Pokopanog diva, polaze na put prisjećanja s početkom proljeća. Mi smo na početku zime, čija izmaglica ovih dana sakriva sve pod svojom bijelom koprenom i kao da sve čahuri za nove početke.

Za nove se početke pripremamo i mi; stara godina je na izmaku i približava nam se nova. Može li izmaglica izbrisati i sjećanja na staro ljeto, dobra kao i loša, kako bi novo zaista postalo novo?

Tek ćemo doznati taj odgovor, ali na sljedeće će ga pitanje znati svi čitatelji Pokopanog diva.

Dvanaesto pitanje:
Kako se zovu bića iz britanske mitološke predaje spomenuta u jedanaestom poglavlju Pokopanog diva? Njihovo ime nosi vrhunski američki rock sastav s početka 1990-ih.