Neočekivane božićne knjiške poslastice iz Mitopeje

Kao ultimativnu božićnu listu knjiških preporuka pripremili smo vam jednu koju možda niste očekivali, ali koja vrijedi svakog slova, baš kao i naslovi koje tradicionalno sa srcem objavljujemo.

Kazuo Ishiguro, Pokopani div

 

Axl i Beatrice, bračni par vremešnih Brita, odluče da je napokon došlo vrijeme da pođu kroz tu napaćenu zemlju izmaglice i ruševina ne bi li pronašli sina kojega godinama nisu vidjeli, sina kojega se jedva sjećaju. Na putu ih čekaju mnogi izazovi, čak i nedaće, ali ih čeka i ponovno otkrivanje gotovo zaboravljene ljubavi. Pokopani div je neobičan roman, često divlji i gust, ali na trenutke neočekivano dirljiv. Upravo te njegove osobine podsjećaju na svakodnevicu koja svoje najžešće dirljivosti često čuva upravo za vrijeme Božića. Kako da vam onda ne preporučimo ovu knjigu?

Neil Gaiman i Chris Riddell, Piratsko varivo

 

Ovog Božića Mitopeja misli na svoju najmlađu publiku, a garancija prave božićne radosti izlazi iz pera kako Neila Gaimana kao autora tako i Chrisa Riddella kao ilustratora. Priča je to zlatna baš kao i zlatotisak na koricama! Ovo zaigrano štivo puno dobro pogođene rime krasno je štivo za baš sve generacije, a ako se pitate može li se varivo uopće nazvati poslasticom, odgovorit ćemo vam da može, ako je piratsko! ARRR!!!

Frans T. Bengtsson, Crveni Orm

Nismo mogli odoljeti a da vam kao posljednju neobično božićnu preporuku ne dobacimo jednu odu snalažljivim barbarima sa Sjevera! Naime, uvjereni smo da bi se Vikinzi, prilagodljivi kakvi su bili, zaneseno pridružili našim proslavama ako bi u njima vidjele neke koristi. A tko u iću, piću, radosti i toplini ne vidi smisao? 

A prije nego li vam zaželim zaljubljeni, piratski i vikinški Božić, za vas imamo još jedno adventsko pitanje.

Šesto pitanje:
U što se pretvore roditelji na kraju Piratskog variva?