Mitopejine snažne djevojčice

Katherine Arden, trilogija Zimska noć

Vasja je bila posebna djevojčica koju nisu pretjerano zanimala tuđa očekivanja, kao niti društvene norme. U početku nije previše razumjela koliko je drugačija, ali nije joj trebalo dugo da to shvati. Ona je naglo odrasla kako bi preživjela, no uspjela je to bez mijenjanja ili zatomljavanja sebe. Vasja je pronašla nevjerojatnu hrabrost u sebi, te nas podučila da uvijek postoji izbor, iako nije svaki lagan niti očit.

Sophie Anderson, Kuća na kokošjim nogama

Marinka je bila slična Vasji utoliko što se i od nje očekivalo da preuzme ulogu koja joj je namijenjena, a koju Marinka nije vidjela kao svoju sudbinu. Ona je hrabro skrenula s tog puta i počela nailaziti na pregršt izazova koje je morala svladavati.

Alix E. Harrow, January i deset tisuća vrata

January Scaller bila je osebujna djevojčica koja nije pripadala ni tu ni tamo. Znala je da ne potječe iz Locke Housea, muzeju sličnog zdanja svojeg skrbnika, a znala je i da joj strašno nedostaje otac koji stalno putuje poslom za g. Lockea. Kad je pronašla jednu knjigu osebujnu poput sebe same, January je u sebi pronašla hrabrost da otvori vrata i iskorači u deset tisuća svjetova.

Kazuo Ishiguro, Klara i Sunce

Djevojčica Josie Arthur ugledala je Klaru u izlogu i odmah je poželjela za svoju Umjetnu Prijateljicu. Josie nije zdrava; nosi teret promjena koje su joj nastale u tijelu nakon majčine odluke donesene s najboljom namjerom. Nošenje s krhkim zdravljem traži najveću moguću mjeru hrabrosti, kako od Josie, tako i od Klare.

Katherine Arden, Tijesni prostori

Olivia se morala nositi s velikim gubitkom. On ju je izdvojio od ostale djece, jer preživjela je nešto što njezini vršnjaci nisu mogli razumjeti. No nije dopuštala da je to obeshrabri. Olivijine neovisnost i snaga, kao i njezina sposobnost sagledavanja situacija iz nove perspektive, omogućili su joj da se suprotstavi golemom izazovu koji se našao pred njenim razredom.

Četvrto pitanje:
Kako se zove djevojčica koja se pridruži Oliviji u spašavanju ostale djece?