Jer drugog imena za njih nemamo

Grila

Na sjeveru, u šumama Islanda, živi jedno neobično čudovište – ogerica Grila, božićna vještica. Ona krade zločestu djecu i od njih spravlja ukusni gulaš. Živi u pećini i majka je cijelom nizu čudovišta od kojih zazire baš svaki ljudski stvor u obližnjim selima. Grila je strah i trepet, izašla iz noćnih mora, i na sâm spomen njenog imena svako dijete se ponaša barem malko bolje.

Befana

I dok Grila vlada sjeverom, na jugu nas čeka Befana, potekla od sabinske božice Strenije. Ona se, za razliku od Grile, posvećuje dobroj djeci i posebno ih nagrađuje slasticama poput voća ili karamela. Ona djecu posjećuje noć prije blagdana Sveta tri kralja i obilježava ushićenje novom godinom.

Vasja

Na istoku je naša najdraža vještica Vasja. Ona zimom vlada vatrom i čistom snagom volje, u odnosu s Morozkom koji ruska narodna predaja pamti do danas, ali čiju pravu prirodu otkrivamo tek na samome završetku trilogije Zimska noć.

Donedavno smo u ponudi imali Vasjine rokovnike, po jedan za svaku knjigu trilogije – ali više ih nema. Naša ljubav prema Vasji, prototipu snažne i hrabre žene Mitopeje, ne jenjava.

Zato smo vam za ove blagdane pripremili posebno, dosad nenajavljeno iznenađenje. Ovakav rokovnik – više od rokovnika, planer za 2022. godinu – još nikad nismo imali u ponudi; izradili smo ga u suradnji sa zagrebačkim brendom Paper&Stuff u iznimno maloj količini od svega 20 komada, koja se neće u ovom obliku ponoviti.

Potražite ga u ponudi na našoj stranici – isključivo u poklon-paketu Zimske noći s kutijom, s dodatno sniženom cijenom.

Omiljeno književno djelo; raskošna zaštitna kutija; rokovnik ekskluzivniji čak i od onih koje smo izradili za samu Katherine Arden. Ima li boljeg poklona za božićno jutro?

Trinaesto pitanje:
Koji lik iz trilogije Zimska noć izgovori rečenicu koja se nalazi na novom rokovniku?