Četiri razloga zašto pročitati “Kobni kvartet” autorice Katherine Arden

Kobni kvartet serijal je dječjih romana koje je napisala Katherine Arden, autorice koja je prethodno napisala nešto drugačiji serijal za odrasle Zimska noć. Četiri nastavka Tijesni prostoriMrtvi glasoviTamni valovi i Prazni osmijesi upoznaju nas s nekoliko mladih junakinja i junaka. Ollie, Coco i Brian uputili su su na avanture života na kojima moraju nadmudriti neka zaista strašna i jezovita čudovišta.

Ako se do sad niste upoznali s ovim šarmantnim i atmosferičnim serijalom dopustite nam da vas ovom listom nagovorimo da ga pročitate.


 1. Knjige su savršene za Noć vještica!

  Katherine Arden možda je napisala serijal namijenjen školarcima, ali to ne znači da ove knjige nisu strašne taman onoliko koliko treba i sa sigurne udaljenosti. Atmosfera cijelog serijala ona je tihe jeze i iščekivanja što će se dogoditi, dok su čudovišta koja je Katherine osmislila ona koja ne bismo voljeli susreti noću na povratku kući.

  Naša Katherine je doista talentirana, a u ovom se serijalu razmahala svojim talentom i imaginacijom kao da je Stephen King, ali za djecu. U periodu godine kad nam godi malo horora i doziranog straha, serijal Kobni kvartet idealno je štivo.

 2. Odlične su za sve uzraste!

  Svi to znaju: odlika dobre dječje knjige jest ta da odgovara svim uzrastima. A ovo su zbilja dobre dječje knjige! Dok govorimo o žanru horora, mi odrasli smo često naviknuti na (odrasle) likove koji nas nerijetko šokiraju ne baš mudrim i promišljenim odlukama koje čudovišta rado potom i naplate. Ollie, Coco i Brian nemaju s tim problema: oni su hrabri, pametni i proaktivni i samim time odličan su uzor svakom čitatelju. Jednostavno je, lako se povezati s takvim slojevitim i uvjerljivim likovima, bez obzira na razliku u godinama.

  Nadalje, uvjerljivost priča podcrtava se autoričinom spremnošću da likovi ne zaboravljaju što im se dogodilo. Strahote na koje nailaze (iz čudovišnog ili stvarnog svijeta) imaju stvarne posljedice na njihova emotivna stanja i postupke, i te posljedice traju. To ovaj serijal čini još uvjerljivijim za čitanje.

 3. Obiluju temama koje nisu (samo) dječje

  Knjige obiluju temama koje se možda događaju djeci, ali nikako nisu univerzalno djetinje. Ovdje ne govorimo o jezi ili strahu od fiktivnih čudovišta nego o stvarnim životnim problemima i izazovima koji su naša svakodnevica, a koji itekako utječu na život naših malih junaka. Gubitak, tugovanje, bol, davanje vremena da nešto što je slomljeno – iscijeli.

  I ne zaboravimo prijateljstvo; ono pravo, odano prijateljstvo koje samo raste kroz životne izazove. Ti su izazovi ponekad strašniji i od duhova, i od zmija i od zlonamjernih klaunova. I velika je životna vrijednost kad kroz te izazove nisi prisiljen kročiti sam.

 4. Zabavne su!

  Ove knjigu su jednostavno zabavne. Pametne, šarolike, atmosferične i dozlaboga zabavne!


Kobni kvartet možete pronaći na našem web shopu, a povodom našeg petog rođendana pripremili smo vam i posebnu akciju u kojoj prva dva nastavka Tijesni prostori i Mrtvi glasovi možete kupiti u kompletu i uz popust od 20%.