5 knjiga s junakinjama koje obožavamo!

Unsplash

Dan žena nabolje je proslaviti uz junakinje koje neizmjerno volimo. Obožavamo čitati knjige s kompleksnim ženskim likovima pa evo nekih koje su nama bliske srcu.

Coco (Mrtvi glasovi, Katherine Arden)

Coco nije tipična junakinja dječjih romana. Coco voli šah, penjanje i avantura za nju znače društvena igra i vruća čokolada. Anksiozna je, sve promišlja i oprezno kroči svijetom. No ona je hrabra i puna ljubavi; upravo to joj dopušta da živi svoj dječji život punim plućima usprkos anksioznosti. Također, pomaže joj u pokušajima spašavanja svojih prijatelja iz situacija koje lede krv u žilama.

Marina (Stolareva Kći, Marina Vujčić)

Samozatajna spisateljica Marina konačno nam se malo otvorila u svojim dnevničkim zapisima. Zapisi su to koji poput sitnih prozorčića puštaju svjetlo u naše unutarnje dnevne boravke. I sama poput nekih od svojih začudnih likova, ona kroz pomno probrane riječi istražuje intimne svjetove te nas podučava o tome kako biti snažnija žena u svijetu koji je na trenutke pregužvovit, prebučan i pomalo pretužan.

Aaliya (Žena bez koje se može, Rabih Alameddine)

Aaliya je starica iz Bejruta i žena je kakvu ne biste očekivali. Samu sebe naziva “opsesivnom introvertkinjom). Takvih nam likova u literaturi ne nedostaje, ali Aaliya je drugačija. Ona nije jednostavna, plemenita, neuko-mudra starica koja trpi, ona je samouka eruditkinja koja se povukla u nepresušne svjetove knjiga i znanja. Ona je sama sebi na prvome mjestu, sklona preispitivanju i britkom promišljanju i vjerujemo da će vam biti pravo otkriće jednom kad je upoznate.

Evelyn (Sedam muževa Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid)

Evelyn je u svojoj karijeri poznate glumice zlatnog doba Hollywooda imala sedam muževa. I dok nam premisa knjige postavlja pomalo plitko pitanje “kojeg je od svojih muževa Evelyin najviše voljela?”, Jenkins kroz svoju priču predstavlja nevjerojatno kompleksan lik koji očarava svojim manama, vrlinama, odnosima, odlukama i beskrajnoj sposobnosti da brine za one do kojih joj je stalo. U Evelyn ćete se zaljubiti.

Morrigan (Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow, Jessica Townsend)

Morrigan Crow ukleta je djevojčica. Sudbina joj je namijenila preranu smrt na njezin jedanaesti rođendan koji je taman iza ugla. Dežurni je krivac u svom rodnom mjestu, što ne pomaže njezinom osjećaju drugačijosti i usamljenosti, osobito unutar vlastite obitelji. No, njezin se život nenadano produžuje, ali Morriganine prave kušnje tek slijede. Ipak, teško je zamisliti prepreku koja bi zaustavila ovu pametnu, toplu, duhovitu i probitačnu snažnu djevojčicu.

Za Dan žena smo vam pripremili malu nagradnu igru! Poklanjamo Tijesne prostore. Sve što trebate je odgovoriti na pitanje, odgovore šaljite na hello@mitopeja.com, dobitnicu/ka ćemo odabrati putem random.org.

Koja žena je junakinja u vašem životu? Zašto?